Meer ziekmeldingen in het afgelopen kwartaal

Het afgelopen kwartaal is het aantal ziekmeldingen heel erg hoog geweest. Het verzuim is echt opvallend hoog. Het aantal ziekmeldingen in de zorg is opnieuw het hoogst. In alle bedrijfstakken ligt het ziekteverzuim hoger vergeleken met vorig jaar. Uit de cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) dat het ziekteverzuim in de afgelopen 3 maanden op 4,4 procent uit kwam. Vorig jaar was dit 4 procent in dezelfde periode.

In vrijwel alle sectoren is een toename in het ziekteverzuim te zien. In het onderwijs, bij ambtenaren e bij het openbaar bestuur daalde het verzuim juist. In de zorg was de stijging van het ziekteverzuim het hoogste. Vooral bij medewerkers in de bejaarden- en verpleegtehuizen was het aantal ziekmeldingen heel hoog, een ziekteverzuim van wel 7 procent. Bij deze gehele sector lag het ziekteverzuim op 5,9 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek kan niet met zekerheid zeggen of al dit verzuim is toe te schrijven aan het coronavirus. Dit is namelijk niet onderzocht. Het is wel duidelijk dat medewerkers zich het hele jaar al veel meer ziek melden dan gewoonlijk. Hier gaat het om 4,7 procent gedurende de eerste drie kwartalen van het jaar. Dit aantal is het hoogste sinds 2003. Het verwerken van ziekteverzuim kost daarnaast veel extra tijd en kennis voor HR-afdelingen. Veel bedrijven besluiten dan ook om onder meer deze HR-taken te outsourcen aan een externe dienstverlener, bijvoorbeeld in de vorm van payroll. Zij worden dan volledig ontzorgt. Dit scheel onder meer administratieve, maar ook financiële en juridische werkzaamheden.