Tijdens corona extra aandacht op arbeidsmarkt voor kwetsbaren

De Denktank Coronacrisis vindt dat er tijdens de coronacrisis op de arbeidsmarkt meer aandacht moet worden besteed aan de kwetsbare groepen. Volgens SER voorzitter Mariëtte Hamer raakt de coronacrisis ons allemaal, maar voor sommigen zijn de gevolgen langduriger en groter dan voor anderen. Vooral de mensen die extra ondersteuning nodig hebben om aan werk te blijven en te komen moeten we niet vergeten, zegt ze. Hierdoor kunnen ook deze mensen vertrouwen houden.

Bepaalde werkenden worden momenteel volgens Hamer extra hard getroffen. Hierbij gaat het dan om onder andere recente toetreders, werkenden die recentelijk werkloos zijn, die een arbeidsbeperking hebben of een migratieachtergrond. Deze groep kenden voor de pandemie al een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Door de Denktank (o.a. UWV, Onderwijsraad, WRR) wordt er gepleit dat er vooral aandacht besteed moet worden aan de mensen die ook echt specifieke aandacht nodig hebben. Hierbij kun je denken aan coaching en taallessen. Daarbij wordt er benadrukt dat een inclusieve arbeidsmarkt erg waardevol is. Diversiteit komt bedrijven ten goede. Een ander advies is het invoeren van een coronadashboard voor deze kwetsbare mensen. Hiermee kan worden bijgehouden wie het lastig hebben op de arbeidsmarkt. Daarbij is er geadviseerd dat er geïnvesteerd moet worden in re-integratie.

Afgelopen jaar is er wel vooruitgang geboekt: op de arbeidsmarkt vonden steeds meer mensen met een achterstand werk. Dit is echter stilgevallen door de coronacrisis.

Bron: RTL