Veel meer ontslagaanvragen sinds start coronacrisis

Sinds het begin van de coronacrisis, dus rond maart, zijn er ruim twee keer meer ontslagaanvragen ingediend bij het UWV als vorig jaar in dezelfde periode. Hierbij is de regio Amsterdam vooral hard getroffen. Dit komt onder andere door de vele horecabedrijven in de stad die zwaar zijn geraakt. Van maart tot oktober werden er 20.814 ontslagaanvragen ingediend bij het UWV. Bij deze aanvragen gaat het om bedrijfseconomische redenen. In oktober waren er 4681 aanvragen.

De horeca is de zwaarst getroffen sector met bijna 11% van de ontslagaanvragen. Daarnaast zijn de detailhandel en de zakelijke dienstverlening ook zwaar getroffen met elk 9% van de aanvragen. In de regio Amsterdam (gehele provincie Noord-Holland exclusief het Gooi) zijn deze drie sectoren vooral sterk vertegenwoordigd. Eén derde van de ontslagaanvragen komt dan ook uit deze regio.

Wegens de toename van het aantal ontslagaanvragen in oktober dit jaar, heeft het UWV zelf meer mensen aan het werk gezet. Dit komt doordat het UWV de NOW regeling uitvoert. De NOW is de Noodmaatreel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid. Ook zijn er meer deskundigen in dienst genomen om mensen te begeleiden naar nieuw werk. Dit jaar zochten ze al 550 nieuwe uitkeringsdeskundigen en ook nog 300 extra adviseurs om de mensen weer aan een nieuwe baan te helpen.